Próbálják megóvni a bezárt szerencsi cukorgyár épületeit

Megosztás

Tizenöt éve már, hogy bezárták a rengeteg embernek munkát adó Szerencsi Cukorgyárat, erre a területre kerülhet az új élelmiszeripari cég üzeme. Ahhoz viszont az épületeket az eddigieknél jobban meg kell óvni.

Szerencs történelmének meghatározó eseménye volt a cukorgyár bezárása és lebontása 2008-ban. Azóta a területen maradt raktárak és épületek egy része kezdett az enyészetté válni. Ilyen többek között a gyár egykori irodaépülete, aminek állagmegóvásáért a város önkormányzata megtesz minden szükséges intézkedést.

A volt cukorgyár területén megmaradt összes épülettel foglalkozott már az önkormányzat (sajnos kicsit későn), van ami már felújításra került, és új épületet is sikerült kialakítani, mint például egy 2400 négyzetméteres csarnok. Megújult a volt kazánház, majd a cukorraktár felújítása is napirendre került. Sikerült megvásárolni a cukorgyár irodaházának tulajdonjogát a hozzá tartozó területtel együtt, így annak helyreállítása is megkezdődhetett, és a jövőben ismét betöltheti régi funkcióját. Mindezek megvalósítását három uniós pályázat elnyerése is segítette.

A város vezetősége rajta van azon, hogy minél hamarabb erre a területre kerüljön egy új élelmiszeripari cég üzeme, amihez hasonló szerencsében bíznak, mint annak idején a cukorgyár felépítésének körülményeinél. A terület egy részét a Nestlé birtokolja, akikkel közösen dolgoznak azon, hogy megtalálják a megfelelő vállalkozót, akivel együtt tudják folytatni a munkát ezen a helyszínen. Ehhez kínáljak az irodaház épületét is, ami az új üzem kiszolgálóegységeként működhetne. A helyiség másik fontos szerepe az oktatás lenne, amihez mindenképpen élelmiszeripari képzést tudnának elképzelni, hogy kiváló szakemberek tudjanak innen kikerülni és segíteni az új egységeket.

Az elmúlt esztendőben a főút alsó szakaszának megújítása is eredményesen befejeződött, ami habár sok feszültséggel járt a lakosság és az áthaladók részéről is az építkezés folyamata alatt, a végeredményért megérték az okozott kellemetlenségek. A cél az, hogy lehetőleg már ősz elejére a kamionforgalom is átterelődjön a főútról, ezzel is gyorsítva a város forgalmát.

A tervek szerint az irodaház épületének rekonstruálása év végére teljesen befejeződik, ezzel előre mozdítva a terület állagmegőrzését, ami fontos feladata a város vezetőinek. Sok munkával, akarattal és szerencsével hamarosan új élelmiszeripari üzem nyithatná meg kapuit a cukorgyár területén – számolt be erről a GloboTV. Fotó: Fortepan

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek